Drożdże gorzelnicze do zacierów zbożowych

Drożdże te to najbardziej znane i najpowszechniej stosowane suszone aktywne drożdże na świecie. Drożdże mają zdolność do metabolizowania wysokich ilości (20% do 40%) kwasu jabłkowego. SIHA-CRYAROME - Saccharomyces cerevisiae - drożdże do fermentacji niskotemperaturowej - w celu zatrzymania w winie smaku i aromatu. Drożdże gorzelnicze do zacierów zbożowych. Bayanus), szczególną wagę przywiązywano do wysokiego końcowego stopnia odfermentowania, pomimo niskiej temperatury. Oenoferm®Freddo służą do zachowania aromatu moszczu w niskiej temperaturze fermentacji, jak również do zaszczepienia zimnego moszczu. \n\nKorzystne temperatury fermentacji, oraz do oceny sensorycznej: 13-17°C. Drożdże fermentują bardzo szybko fermentują eksponując subtelny i wyważony aromat piwa. Były to drożdże piwowarskie zmieszane z mąką ziemniaczaną i odwodnione za pomocą prasy śrubowej. Wino mętne, przypominające swoim wyglądem śluz powstaje w wyniku wysokiej temperatury, nieodpowiedniego składu nastawu i użyciu niskiej jakości drożdży. Często używane są na treningach sportowych do utrzymywania niskiej temperatury napojów dla sportowców. Za powstawanie kożucha odpowiedzialne są drożdże kożuchujące gromadzące się na powierzchni wina. Utrzymanie temperatury będzie prostsze a dzięki wbudowanemu kranikowi pobranie do ponownego podgrzania części zacieru ułatwione. Młode wino o niskiej mocy do 8% nie nadaje się do dalszego dojrzewania ze względu na niską trwałość. Beczka termos to specjalnie skonstruowana beczka, z dobrą izolacją, której zadaniem jest utrzymywanie temperatury cieczy będącej w środku (temperatury zimnej jak i ciepłej). Istnieje kilka przyczyn: zbyt niska temperatura fermentującego wina, brak dostatecznej ilości pożywki dla drożdży, drożdże słabo fermentujące, zbyt duża ilość kwasu siarkowego. Zachowanie niskiej ceny przy dużej wydajności (nawet 17%) i krótkim czasie fermentacji sprawiły że drożdże T3 stały się hitem na polskim rynku. Drożdże te stosuje się przy produkcji mieszanki paszowej, a także w charakterze dodatku do porcji paszowych dla bydła i drobiu, oraz zwierząt futerkowych. Drożdże piekarskie powinny wykazywać wysoka siłę pędną. W końcu XVIII wieku zamiast drożdży piwnych zaczęto stosować do wypieku chleba drożdże gorzelnicze. Drożdże fermentują szybko i bezpiecznie. Następnie należy dodać drożdże i pożywkę lub silną matkę drożdżową. Drożdże z przeznaczeniem do miodów pitnych. Sposobem poprawy wina o zbyt niskiej kwasowości jest kupaż intensywnie kwaśnym winem lub dokwaszenie wina za pomocą kwasu cytrynowego.